Våra Fjärilar

Våra fjärilar, eller supportrar, är personer med CF som vill visa hur det är att leva med sjukdomen. De synliggör sin vardag med en kronisk sjukdom och inspirerar genom att visa att det omöjliga ibland kan vara möjligt.

Jesper

Jag är 27 år ung med CF och jobbar som snickare i nordvästra Skåne, sysslar med allt från takbyte till golvlister. Mitt största intresse är träning och då främst av allt konditionsidrott. Jag har genomfört 3 Vasalopp och 2 vätternrundor och är påväg att ro ”En svensk klassiker” i hamn med bara Lidingöloppet kvar i höst!

Mig själv med tre ord: Envis, målmedveten och glad.

Tre bra saker med Cystisk Fibros: Jag ser de som en utmaning, sjukdomen får mig att vilja bevisa att den inte ska hindra mig och får mig att testa gränserna!

Dåligt med sjukdomen: Alla sjukhus besök, intravenösa kurer man är tvungen att gå igenom. Den ständiga hostan och andningen som är begränsad till och från. Alla dessa saker som får en att känna sig sjuk.

Roligast att träna: Cykling har blivit en stor del av den vardagliga träningen, men även simning, rullskidor och löpning ligger varmt om hjärtat. Allt som får pulsen att stiga!

Lina

Lina är 27 år och bor i Lund. Jobbar som arbetsterapeut på sjukhuset i Malmö.
Stort intresse är att träna  CrossFit. Hon är också tränare för två lag i truppgymnastik, varav det ena är bland de bästa ungdomslagen i Sverige. 

Dig själv med tre ord:  Omtänksam, positiv, livlig

Bra med sjukdomen tre ord: Cystisk Fibros har gett mig empati, styrka och en förmåga att ta till vara på det man har.

Dåligt med sjukdomen: Behandlingen tar mycket tid och kräver både fysisk och psykisk energi, något man inte alltid har. Den ständiga hostan ger huvudvärk och trötthet och medicinerna gör en hängig. Ibland är det svårt att få människor att förstå att man är sjuk och vad man kämpar med, eftersom det inte syns utanpå. Samtidigt kan man känna sig annorlunda och till besvär när man går in i en närmare relation med en annan person. Värst är nog dock att sjukdomen, trots allt man gör allt man kan, hela tiden försämras.

Roligast att träna:
CrossFit, för att det alltid är utmanande på så många olika sätt! Det är dessutom en utmärkt träningsform för någon med Cystisk Fibros eftersom den innefattar både kondition, styrka och rörlighet.

 

Cajsa

Cajsa är 23 år och bor på Gotland. Hon älskar att rida och har två egna hästar Blackberry och Himalaya. ” Det är dom som får mig att må bra i sjukdomen”

Mig själv med 3 ord: Glad, Positiv, Snäll

Bra med sjukdomen: Den har fått mig att inse att livet inte alltid är rättvist men vi utsätts inte för mer än vad vi klarar av. Den har gjort mig till en stark person och jag har fått växa upp lite snabbare men jag har även insett vad som är viktigt i livet.

Dåligt med sjukdomen: Alla sjukhusbesök, att jag pendlar mellan att må superbra vissa dagar och andra inte orka gå upp ur sängen. Även att den sätter käppar i hjulen för mig vissa gånger men problem är till för att lösas!

Roligast att träna: Rida, såklart! Jag har också precis börjat gymma för att bli en bättre ryttare och bli friskare i min sjukdom! Men jag fulsjunger ofta när jag kör bil och när jag är hemma med musik på högsta volym, det brukar få igång lungorna väldigt bra.

 

Winter

Winter bor med sin mamma och pappa i Strömstad. Winter älskar dinosaurier.

Tre ord som passar in på dig: Brave, Strong, Beautiful, Kind, Intelligent, Funny, Fast, Worthy, I am a princess

Positivt med sjukdomen: 
It makes me a warrior, also all the toys I get when I have to do tests at the doctor. Mom always tells me to run and play around for my lungs.

Dåligt med sjukdomen: 
The coughing and when I can´t breathe at night. Sometimes I can´t play and talk when I have to do my nebuliser so I have to be quiet and it´s boring to play when you have to be quiet.                                                                                  

Roligast att träna: 
Running with my mom and taido.

 

Tilda

Jag är 6 år i juli fyller jag 7 år. I augusti ska jag börja i första klass. jag är storasyster till Viggo och Lykke jag gillar och hjula och stå på händerna.

Mig själv med tre ord: Glad, Vild, Snäll

Bra med cf:  Får vara uppe längre, förklaring – när kompisarna ska åka hem o förbereda sig för kvällen så kör vi ett ösigt gympapass 
Jag får lyssna på massa bra musik när jag gör min gympa.

Dåligt med cf: Det är jobbigt att göra gympa varje dag. När gympan är tråkig. När vi inte gör roliga saker!  
När jag måste bli stucken och att gå till näsdoktorn

Roligast att träna: Hjula, stå på händer och när vi gör hinderbanor.