Matilda

Matilda

 

Jag tror att vi alla skulle vilja vara utan CF om vi fick välja. Men sjukdomen gör oss till dom kämpar vi är. Jag tror att CF har format mig som person och påverkat min syn på livet. Här kommer några positiva saker som sjukdomen gett mig.

Att varit med om jobbigare perioder gör att man uppskattar de som är bra lite extra. Jag uppskattar de små sakerna. Att ha känt jobbiga, svåra känslor kan också innebära att man har mer förståelse för andra. Jag har blivit en ödmjuk person tack vare CF. En annan egenskap som CF gett mig är att jag är ganska självständig. Jag går min egen väg och är inte rädd för att säga nej om något känns fel. Kanske beror det på att jag fått lära mig säga nej inför en grupp när sjukdomen gått före.

Att inte veta hur jag kommer att må om en månad, ett halvår, ett år, gör att jag inte planerar så långt framåt. Men jag är okej med det! En kur kan komma i vägen för något man planerat, då får man vara flexibel och kanske inte göra så stor grej av att det inte blir av. Man får lära sig att se saker från den ljusa sidan och lösa problem som dyker upp på bästa sätt.

Det känns som om livet skulle vara så mycket lättare, om jag på något mirakulöst sätt blev frisk. Jag kan tänka på det ibland och ana hur fri jag hade känt mig. CF tar på en psykiskt och fysiskt. Men att vara frisk är ju inte synonymt med att aldrig må dåligt.

En annan sak som är ”bra” med CF är att vi måste tänka lite extra på vår hälsa från dag ett. Därför är kanske chansen större att vi tar lite bättre hand om våra kroppar. Jag har lärt mig att lyssna på min kropp och sätta den före om det behövs. Jag tror inte att jag hade tränat lika mycket om jag inte haft som mål att må bättre i min sjukdom. Men det vet man ju i och för sig inte. Jag vet inte vem jag hade varit utan den.

Som sjuk får man vänja sig vid att inte vara 100% fungerande hela tiden. Det är en bra sak att känna att det är okej att inte alltid vara frisk och stark. Många som blir sjuka efter att ha varit friska hela livet, kan ha väldigt svårt att acceptera det.

Jag tror att man har en lika stor chans till ett bra liv med en sjukdom som utan. Det beror självklart på hur allvarlig den är och hur mycket den påverkar ens liv, men så som jag mår nu så har jag många lyckliga stunder. Även om CF stoppar mig ibland, så finns det mycket jag kan göra.

Vi alla har något som gör oss unika, min sjukdom är en av sakerna som gör mig unik. Jag har en unik historia att berätta. Någon gång vill jag göra en bilderbok för barn med CF. Få barn att känna sig motiverade till att ta sina mediciner. Få dom att känna sig stolta och stärka deras självkänsla. Det är en dröm som CF har gett mig!

 

Läs mer på Matildas blogg